مراحل بازیافت پلاستیک

مراحل بازیافت پلاستیک

در‌این مقاله تصمیم داریم مراحل بازیافت پلاستیک را به زبان ساده توضیح دهیم تا افرادی که تصمیم دارند وارد این صنعت عظیم و پولساز شوند به راحتی بتوانند تصمیم بگیرند.قبل مطالعه حتما با مقاله: انواع پلاستیک بازیافتی و شناخت آن ها کمی آشنا شوید.پلاستیک‌ها معمولا در 2 یا 3 مرحله به صورت کامل بازیافت می‌شوند.

مواد اولیه بازیافت، پلاستیک‌های پسا مصرفی یا پسا صنعتی هستند.
پسا مصرفی: پلاستیک های بعد از مصرف هستند که دور ریخته می شوند و توسط شهرداری یا گاراژها جمع آوری می شوند. این نوع پلاستیک ها نیاز به تفکیک و شستشو دارند.

پسا صنعتی: پلاستیک ها و ضایعات برگشت تولید و بسته بندی های تولیدی و کارخانجات می باشد.این نوع پلاستیک ها معمولا تمیز و نیازی به شست و شو ندارند. این نوع پلاستیک ها به راحتی توسط آسیاب و دستگاه گرانول ساز قابل بازیافت هستند بنابراین با توجه به بودجه و بازاریابی می بایست مواد اولیه، نوع پلاستیک بازیافتی را مشخص می کنید.

ما به شما پیشنهاد می کنیم که تصمیم دارید کارگاه تولید گرانول داشته باشید تمرکزتون روی یک نوع پلاستیک باشد مثلا بازیافت پلی ایتیلن HDPE یا PP پلی پروپیلن این 2 نوع پلاستیک یکی از ساه ترین مراحل بازیافت پلاستیک هستند. مواد اولیه آن ها معمولا سطل ماست،بشکه،یکسری از لوله ها،دبه ها،بطر های شوینده و … هستند که طیف گسترده ای از مصارف شهری و برگشت تولید کارخانه ها را به همراه دارند.

مراحل بازیافت پلاستیک پسا مصرفی

پلاستیک های پسا مصرفی نیاز به تفکیک دارند. یکی از بزرگترین ضعف ها در بازیافت پلاستیک در اکثر کشورها تفکیک پلاستیک هاست. تفکیک پلاستیک ها نیاز به نیروی انسانی دارد و زمان بر است. مجموعه ای که بتواند پلاستیک ها را با سرعت و دقت بالاتری تفکیک کند در نهایت سود بسیار بالاتر وحجم بیشتری از پلاستیک ها را بازیافت کرده است. افرادی که مشغول تفکیک هستند باید شناخت کافی از نوع پلاستیک بازیافتی داشته باشند. پلاستیک ها جدا از رنگ باید هر گرید یا شماره جدا تفکیک شود بنابراین هر گرید از پلاستیک ها در یک سمت جدا می شوند و سپس برای آسیاب، شستشو و گرانول آماده می شوند.

اگر مواد اولیه شما به هر دلیلی خاکی یا کثیف باشند نیاز به یک یک خط آسیاب شور پلاستیک دارید یعنی مواد پلاستیک می بایست بعد از آسیاب اول شسته شوند. برای راه اندازی خط آسیاب شور پلاستیک نیاز به یک فضای صنعتی بالای 300 متر و سرمایه اولیه حدودا 3 میلیارد نیاز هست. بنابراین اگر شما سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی خط آسیاب شور را ندارید پس بهتره مواد اولیه پسا صنعتی تهیه کنید یا از کارخانه های آسیاب شور مواد اولیه شسته شده مورد نظر را تهیه کنید. 

آسیاب شور پلاستیک

آسیاب شور پلاستیک

در واقع اولین مرحله از بازیافت پلاستیک خط شستشو پلاستیک یا همان آسیاب شور پلاستیک می باشد. پلاستیک ها قبل از آسیاب باید توسط نیروی کار تفکیک شوند این جداسازی با توجه به نوع پلاستیک و رنگ‌ها صورت می گیرد سپس پلاستیک ها توسط نوار نقاله و شیب مناسب به سمت دستگاه آسیاب خرد کن هدایت می‌شوند سپس پلاستیک‌ها به صورت خرد شده یا پرک وارد یک محفظه پر از آب می‌شوند تا توسط پروانه‌های دستگاه با استفاده از مواد شستشو مخصوص به خوبی تمیز شوند. وقتی آسیاب و شستشو پلاستیک تمام شد پلاستیک ها از خط آسیاب شور پلاستیک خارج و وارد مرحله خشک کن و سنگین سازی پلاستیک می شوند.

دستگاه سنگین کن پلاستیک

اگر مواد اولیه شما سبک یا شماره 4 (LDPE) نایلون با چگالی پایین باشند بعد از خشک شدن باید وارد دستگاه کندر بازیافت پلاستیک شوند تا عمل سنگین‌سازی پلاستیک صورت بگیرد و پلاستیک‌های پرک را به گلوله‌های پلاستیکی سنگین‌تر برای تولید گرانول تبدیل کنیم.

دستگاه سنگین کن پلاستیک وظیفه گرم کردن و خمیر کردن مواد اولیه شما را دارند و در انتها پلاستیک ها سنگین تر شده اند و به راحتی قابل حمل و جابه جایی هستند. یکی از دلایل مهمی که پلاستیک سبک را کندر می کنیم برای تولید با سرعت و ظرفیت بیشتر است

اگر مواد اولیه نایلون و تمیز تهیه کنید می‌توانید با یک دستگاه کندر بازیافت پلاستیک با هزینه بسیار کم اقدام به راه اندازی کارگاه بازیافت پلاستیک کنید و مواد خرد یا کندر شده خود را به راحتی در بازار به گرانول کارها بفروشید. و دیگر نیازی به خط آسیاب شور پلاستیک هم ندارید. به غیر از نایلون شما میتوانید نایلکس،گونی و نوار تیپ ها رو هم کندر کنید. سرمایه اولیه برای کارگاه کندر پلاستیک حدود 300 میلیون می باشد و یک فضای 100 متری کافیست.

می توانید با یک دستگاه کندر با سرمایه بسیار کم یکی از مراحل بازیافت پلاستیک را ایجاد کنید و یک درآمد خوب داشته باشید و اگر شرایط راه اندازی خط تولید گرانول را داشته باشید می توانید نایلون های کندر شده را گرانول کنید و مستقیم به تولیدکنندهای پلاستیک بفروشید.

مراحل بازیافت پلاستیک پسا صنعتی

پلاستیک پسا صنعتی ضایعات کارخانه
پلاستیک پسا صنعتی زنده

پلاستیک های پسا صنعتی معمولا ضایعات برگشت تولید کارخانجات و تولیدی ها هستند. این نوع پلاستیک ها تمیز و نیازی به شستشو و خط آسیاب شور ندارند و با دستگاه گرانول ساز به راحتی قابل بازیافت هستند. 

گرانول ساز‌ها انواع مختلفی دارند و با توجه به جنس پلاستیک بازیافتی تغییراتی در خط تولید گرانول پلاستیک اعمال می‌شود اما در کل تمام آن‌ها به دستگاه‌های اکسترودر معروف هستند. کار با دستگاه گرانول ساز نسبت به دستکاه کندر یا آسیاب شور کمی پیچیده تر و تخصصی تر می باشد.

در مرحله تولید گرانول، شما می توانید عمده پلاستیک ها را بازیافت کنید اما با یک دستگاه نمی توانید همه پلاستیک ها را بازیافت کند. هر دستگاه با توجه به نوعی از پلاستیک طراحی و ساخته می شود. عمده تغییر آن در طراحی ماردون و طول سیلندر می باشد. 

مرحله آخر بازیافت پلاستیک

در مرحله آخر مواد اولیه داخل قیف دستگاه گرانول ساز قرار می گیرد تا توسط ماردون داخل سیلندر به سمت جلوی دستگاه هدایت شوند. المنت‌های دور سیلندر، پلاستیک‌ها را ذوب می‌کند.توجه داشته باشید که هر نوع پلاستیک دمای ذوب مخصوص خود را دارد و به صورت دستی دمای دستگاه قابل تغییر است

بعد از رد شدن مواد از داخل سیلندر و ماردون توسط سوراخ‌های‌ریزی که روی کلگی است مواد به صورت رشته‌ای و تحت فشار بیرون می‌آید. در صورتی که خروجی شما کلگی پیچی باشد  اپراتور دستگاه باید رشته‌های پلاستیک را با دستکش‌های نسوز از داخل آب سرد عبور دهد. این کار باعث می شود پلاستیک های خمیری به یکباره به آب سرد برخور کند و کاملا سفت و توپر شود. در حقیقت ما با این کار شک زیادی به پلاستیک میدیم.

در آخر رشته‌های پلاستیکی را از داخل آب بیرون میاد و بعد از طی کردن فاصله‌ای مشخص به دستگاه خرد کن یا همان کاتر می‌رسانیم. شما از انجام‌این مراحل محصولی به نام گرانول پلاستیک بازیافتی دارید تا اینجای کار به صورت مختصر با خط تولید گرانول پلاستیک آشنا شدید. هر قسمت از مراحل بازیافت پلاستیک نیاز به تجربه و تخصص زیادی است. برای اطلاع از هزینه راه اندازی خط تولید گرانول می توانید صفحه مورد نظر در سایت را مطالعه کنید.

دمای ذوب پلاستیک

تابلو برق دستگاه شما دارای ۳ نمایشگر تنظیم دمای المنت‌ها است. ۳ المنت در ابتدا، وسط و انتهای سیلندر وصل است. توسط حسگرها روی سیلندر اطلاعات دما به نمایشگرهای روی تابلو برق نمایش داده می‌شود.برای مثال در بازیافت پلاستیک نایلون ما دمای ابتدایی رو به ترتیب از سر کلگی 180 درجه 150 و 130 درجه تنظیم می‌کنیم

صد و هشتاد درجه دمای انتهای مواد است که دیگر مطمئن می‌شوید زمان خروج از کلگی مواد به دمای ذوب رسیده است.المنت‌ها بعد از نیم ساعت به دمای مورد نظر می‌رسند که توسط ترموستات روی این دما خود را حفظ می‌کنند‌

اینورتر تابلو برق

در این زمان مهم‌ترین چیز برای یک اپراتور حرفه‌ای دور موتور دستگاه است که توسط اینورتر که شبیه پدال گاز خودرو می‌باشد به دستگاه فرمان می‌دهد که با چه سرعتی ماردون را حرکت دهد. هرچقدر دور موتور بالاتر سرعت تولید بیشتر و قاعدتا برق بیشتری هم مصرف می‌کند.مانند خودرو که هرچقدر بیشتر و سریعتر حرکت کند بنزین بیشتری مصرف می‌کند.

اینورتر در قسمت تابلوی برق گرانول ساز نصب می شود.اندازه ی دور موتور از صفر تا پنجاه قابل تغییر است.هنگام استارت دستگاه برای سلامت دستگاه بهتر است با دور پایین شروع کنیم.این کار برای این است که اگر موادی داخل سیلندر گیر کند یا مشکلی وجود داشته باشد کلگی که تحت فشار است آسیب نبیند.

دور موتور مناسب برای استارت را عدد 18 در نظر می‌گیریم.بعد از اینکه پلاستی‌های رشته‌ای را غلطک دستگاه کاتر رساندیم یواش یواش دور موتور را بالا می‌بریم.قاعدتا هرچه دور موتور یا اینورتر بالا‌تر باشد سرعت تولید بالاتر و مواد سنگین‌تری تولید می‌شود.

کاتر هم برای اینکه سرعت کشش خود را با دور اینورتر دستگاه گرانول همگام سازد کم کم دور گیربکس کاتر را بالا می‌برد تا در آستاته ی‌بالا‌ترین میزان خود و اینورتر قرار بگیرد.

این فرآیند کلی بازیافت پلاستیک است. فرآیندی اگرچه سخت و پیچیده اما با یادگیری مناسب و اصولی به یک اپراتور ماهر تبدیل می شوید و دیگر با صداهای داخل کارخانه می توانید همه چیز را کنترل کنید.

فیلم مرحله به مرحله بازیافت پلاستیک ( گرانول)

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 27 میانگین: 4.2]

1 دیدگاه برای “مراحل بازیافت پلاستیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *